2024. január 1-től módosult a méhállományok védelméről és a mézelő méhek egyes betegségeinek megelőzéséről és leküzdéséről szóló 70/2003 (VI.27) FVM rendelet:

Az újonnan kezdett méhészkedést továbbra is a tevékenység megkezdésétől számított nyolc napon belül kell bejelenteni a méhek tartási helye szerint illetékes települési önkormányzat, fővárosban a kerületi önkormányzat jegyzőjénél, viszont a meglévő méhészet esetén a minden év február végéig történő bejelentést a továbbiakban nem kell megtenni. A méhészeti tevékenység befejezését jelenteni kell az illetékes jegyzőnél. (A bejelentő lap az FVM rendelet mellékleteként található meg.)

Ha a méhek állandó tartási helye nem a méhész lakóhelyével összefüggő területen (udvarban, kertben stb.) van, a korábbi adatoktól eltérően a jelenleg hatályos rendelkezés alapján a méhész kötelessége a méhek tartási helyén egy legalább 40×30 cm nagyságú táblán már kizárólag a nevét, a méhészet tenyészetkódját és a telefonszámát jól látható módon feltüntetni. A rendelet azonban nem zárja ki a további adatközlést, csak a minimum információkat határozza meg.

A méhbetegségek felderítésére irányuló kötelező monitoring vizsgálat időpontja július 15 – október 15. közötti időpontokra módosult.

A korábbiaktól eltérően méhek elidegenítése, átköltöztetése, vándoroltatása esetén már nem a hatósági állatorvos, hanem a területileg illetékes méhegészségügyi felelős állít ki egészségügyi igazolást, mely igazolás a korábbiakkal egyező módon a kiállítást követő 7 napig, illetve folyamatos vándorlás esetén annak egész időtartamára érvényes. A módosítás szerint a vizsgálat díjköteles, azonban sem jelen rendelet, sem külön jogszabály nem rendelkezik a díj mértékéről, illetve arról, hogy a költségeket a vizsgálatot kérő méhész, vagy a méhegészségügyi felelőssel szerződésben álló Kormányhivatal viseli. A kérdés tisztázása miatt levélben fordultunk az Agrárminisztériumhoz, a válasz megérkezését követően tájékoztatni fogjuk a méhésztársakat.

Méhek vándoroltatása esetén a korábbiaktól eltérően a be- és kijelentés a személyes és ajánlott levélként történő teljesítés mellett történhet elektronikus úton is.

A méhészkedés megkezdésére szolgáló bejelentőlapot a Pázmándi Polgármesteri Hivatalban (2476 Pázmánd, Fő u. 80.) lehet leadni Ángyánné Czakó Edina igazgatási ügyintézőnél ügyfélfogadási időben.

A be- és kijelentéshez szükséges nyomtatványt az alábbi linken találják meg a honlapunkon:

Bejelentolap_vandorlashoz (pazmand.hu)

Meheszet-kijelentes.pdf (pazmand.hu)

Szűcs Ágnes

jegyző

Polgármesteri köszöntő

Tisztelt Látogató!

Pázmánd Község Polgármestereként köszöntöm Önt Pázmánd hivatalos honlapján.

Honlapunk oldalát böngészve számos érdekesség, hasznos tudnivalók sokasága segíti Önt a tájékozódásban. A lakóink mindennapjait megkönnyítő ügyintézéssel kapcsolatos információk, a gazdasági és a kulturális élet hírei, fontos eseményeinket megörökítő fotók, a civil szervezetek, vállalatok és vállalkozások elérhetőségei könnyen és egyszerűen megtalálhatóak a böngésző számára.

A megújult honlapon szeretnénk a településen élőket, a települést szerető látogatóinkat és minden érdeklődőt a mindennapi életünk részleteibe is beavatni. Remélem, hogy a megújult információs felület valóban hasznos és praktikus megoldásokkal szolgál mindenki számára.

Kellemes böngészést kívánok!

Tisztelettel:

Böjte Richárd
Polgármester

Megszakítás