Természetbúvár Klub

Természetbúvár Klubunk 2008. augusztus 29-én alakult Pázmándon a Természet- és Vadvédelmi Központban. A helyi általános iskola 2-7. osztályaiból járnak hozzánk gyerekek. Ingyenes foglalkozásainkat kéthetente, szombat délutánonként tartjuk: a résztvevők létszáma 6-12 fő között, a családok programjaitól függően változik. A terepi gyakorlatok során megismertetjük a gyerekeket hazánk növény és állatvilágával, az élővilágot működtető összefüggésekkel, bepillantást nyerhetnek a vadbiológusok, erdészek, vadgazdálkodási szakemberek munkájába. Programjainkat rugalmasan igazítjuk az aktuális időjárási viszonyokhoz és a természet működéséhez. Sokat kirándulunk, természetvédelmi versenyeken, környezet-takarítási akciókban és faültetésekben veszünk részt. Rossz időben versenyekre készülünk, filmeket nézünk. A nyári szünetben természetbúvár-, vadbiológus- és vadásztáborban találkozunk. Cél, hogy a gyerekek megismerjék környezetük élővilágát, a különböző életközösségek működését, a természetre ható emberi tevékenységek következményeit. Szeretnénk elérni, hogy egymásra és környezetükre odafigyelő emberekké váljanak, tiszteljék a Föld többi élőlényét, és lehetőleg majd a természettudományok területén folytassák tanulmányaikat.

2011. évi eredményeink:

Klubunk év elején csatlakozott a Jane Goodall Intézet Rügyek és Gyökerek Hálózatához. Sikerült településünkön az Ifjúsági Klubot és a Társasklubot is csatlakozásra bírni. Ezzel a település 6-50 év közötti korosztálya képviselteti magát a természetvédelmi mozgalomban.

A Süni Magazin által 2010. őszén meghirdetett országos természetismereti csapatvetélkedőn 5. osztályosokból álló csapatunk indult: Farkas Nándi, Farkasfalvi Alexandra, Gránitz Nóra és Hirják Árpád. A versenyre 200 csapat jelentkezett az országban, ebből 181 csapat indult ténylegesen. Mi az elért 313 ponttal az 53. helyen végeztünk. Nehéz verseny volt, megpróbáltuk magunkat. Tanultunk hibáinkból, legközelebb jobban fog sikerülni.

A Bendegúz Levelező Tanulmányi Verseny országos döntőjén természetismeret kategóriában, 7. osztályos korosztályban Galács Gergely a 16. helyezést érte el.

Fenti eredmények is tükrözik a gyerekek lelkesedését, ügyességét! Gratulálunk az eredményekhez!

Szarka Piroska
vadgazda mérnök
a Klub vezetője