Röpike néptánc csoport

A Röpike néptánc csoport a Művelődési ház legfiatalabb amatőr művészeti csoportja. 2000. február 10-én alakult 13 fő részvételével. A tagok 28 38 év közötti asszonyok. Önállóan kezdeményezték a csoport létrehozását.

A Művelődési házban örömmel vettük a kezdeményezést. Próbáikhoz termet biztosítottunk, elékészítettük az alapító okiratukat. Helyi vállalkozók között támogatókat kerestünk. Az együttes művészeti vezetésére megnyertük Vajda Leventét és Vajda Rozáliát, akik a martonvásári művészeti alapiskola néptánc oktatói. Komoly munka indult meg az együttesben, hisz a résztvevők nagy többsége semmiféle előképzettséggel, vagy gyakorlattal nem rendelkezett a néptánc terén.

Miért lett a néptánccsoport neve Röpike?

A csoport tagjai mindannyian egyetértettek abban, hogy olyan névre van szükségük, mely szeretett falunk múltjából való. S mivel egy hajadont kivéve- mindnyájan asszonyok, úgy döntöttek legyen az asszonyok életével, megjelenésével kapcsolatos kifejezés. A néptánccal való megismerkedés magával hozta azt a természetes érdeklődést, mellyel a múltat kezdték kutatni. Édesanyák, nagymamák elbeszéléséből, akik előkeresték a régi szoknyákat, blúzokat, kötényeket sok érdekes dolgot megtudtak. A Röpike egy ilyen viselet volt, ma női blúznak hívjuk. Innen ered a csoport neve.

csoportvezető:Kerkuskáné Vámi Györgyi